آموزش تصویری تکثیر گیاه سانسوریا در منزل

روش صحیح و اصولی پرورش گیاه سنسوریا

سانسوریا نوعی گیاه آبدار و بومی مناطق گرمسیری آفریقا و بخش هایی از آسیا است. بسیاری از 70 گونه آن به عنوان گیاه خانگی و گیاهان زینتی در فضای باز در مناطق کشاورزی ایالات متحده مورد استفاده قرار می گیرند. برگ های بلند شمشیری و عمودی شکل در انواع رنگ های سبز به وجود می آیند و بسیار رنگارنگ و یا راه راه هستند که در معرض سطح متوسطی از نور قرار می گیرند در همه گونه سانسوریا به آسانی از برش تکثیر می شوند، به طوری که گیاهان با ویژگی های مطلوب هستند.

 گیاه سانسوریا

مرحله 1

یک یا دو برگ سالم را از یک گیاه سانسوریا در اواخر بهار انتخاب کنید البته به دنبال برگ های ضخیم با رنگ آمیزی خوب بگردید.

مرحله 2

برگ ها را در نزدیکی پایه با استفاده از قیچی باغبانی و با زاویه 45 درجه حدود 1 اینچ بالاتر از سطح خاک ببرید.

مرحله 3

برگ ها را روی یک سطح صاف قرار دهید و به صورت بخش های 1 تا 3 اینچی ببرید ، نوک و انتهای هر بخش را علامت گذاری کنید تا نشان دهید که کدام نقطه به بالا و به ریشه ها اشاره می کند علامت گذاری برگها مهم است تا در گلدان با ریشه در خاک کشت شوند.

مرحله 4

برش های سانسوریا را در یک منطقه گرم و خشک با گردش هوای خوب به مدت پنج تا هفت روز قرار دهید اجازه دهید برش خشک شود قسمت های بریده شده و هم چنین برآمدگی های کوچک سفید که نشانگر تولید ریشه هستند را بررسی کنید.

مرحله 5

یک ظرف پلاستیکی 1 گالنی با خاک گلدان آبدار و یا ترکیبی از قسمت های مساوی سنگ ، ماسه رودخانه و خاک گلدان پر کنید و 5 فنجان آب را در خاک بریزید و به آن اجازه دهید تا 10 دقیقه قبل از کاشت برش ها تخلیه شوند.

مرحله 6

پنج تکه از برش ها را داخل گلدان 1 گالنی قرار دهید ساقه های برش خورده به اندازه یک – سوم طول آن ها را داخل خاک وارد کرده و قلمه ها را مرتب کنید، بنابراین یک اینچ بین هر کدام فاصله قرار دهید.

مرحله 7

گلدان را نزدیک یک پنجره روشن با گردش هوای خوب، نور غیر مستقیم خورشید و دماهای بالاتر از 70 درجه فارنهایت قرار دهید هر هفت روز برش ها را آبیاری کنید خیس خوردن 1 اینچ از خاک کافی است ، برش های سانسوریا را در طول ریشه زایی خیلی آبیاری نکنید.

مرحله 8

بعد از 30 روز به آرامی در اطراف پایه هر برش با انگشت یا نوک یک مداد ریشه زایی را بررسی کنید کشیدن برش ها برای مقاومت یک روش دیگر برای چک کردن ریشه ها است.

مرحله 9

گیاهان جدید را به ظرف پلاستیکی 6 اینچی منتقل و زمانی که ریشه گیاهان توسعه پیدا کردند با خاک آبدار پرکنید گیاهان جدید را تحت شرایط رطوبتی و نور به عنوان مادر سانسوریا قرار دهید.

 گیاه سانسوریا

نکته:

همانطور که در بخش نکات باغبانی در سحر بانو گفته ایم برای کاشت قلمه سانسوریا ته سینی کشت ماسه ریز ریخته و سپس به روی آن مخلوط 5 ٠٪ ماسه ٣٠٪ پیت ٢٠٪ ورمی کمپوست را می ریزیم و اقدام به سمشویی با دوز 5 در هزار می کنیم . این سینی را 24 ساعت در مکان سایه قرار می دهیم. آبشویی سینی کشت را بعد 24 ساعت انجام داده و برگ ها را طوری قرار می دهیم که برگ های کوچک یک سوم و برگ های بزرگ حدود 3 تا 5 سانت داخل بستر قرار بگیرند .

اگر برگ بزرگتر باشد، تعداد جوانه هایی بیشتر و قویتر نیز به وجود می آیند.

اگر برگ بزرگی که کاشته اید پس از چند ماه جوانه داد و جوانه رشد کرد، برگ را از ته بریده و دوباره داخل خاک فرو کنید تا جوانه های بیشتری دهد .

راهنمای مراقبت از گیاه سانسوریا

1- نور

همه گیاهان سانسوریا نور روشن با حداقل نور مستقیم خورشید چند ساعت در روزرا دوست دارند با این حال هنوز در هر موقعیتی رشد می کنند (هرچند کمی آهسته تر)تا زمانی که سایه خیلی زیاد نباشد.

2- خاک مناسب

خاک لوم و سنگین که مخلوطی از شن، ماسه، رس و مواد آلی یا “برگ پوسیده یا کود دامی پوسیده” است ، بهترین خاک برای سانسوریا می باشد . سانسوریا در این خاک بهتر رشد می کند و سریعترجوانه و پاجوش می دهد .

3- آبیاری

آبیاری از بهار تا پاییز در حد متوسط و در فصل زمستان به طور قابل توجهی کم ترمی شود زیرا به آب نیازی نیست و اینطور امکان پوسیدگی گیاه سانسوریا را کاهش خواهید داد.

4- رطوبت

برای انواع مختلف سانسوریا مهم نیست

5- تغذیه

وقتی نوبت به تغذیه یک کاکتوس استاندارد می رسد با این حال، مراقب باشید که این کار را زیاد انجام ندهید.

6- دما 

سانسوریا در دماهای بسیار سرد زمستانی رنج خواهد برد. اگر خاک خشک باشد، در دمای 5 درجه سانتی گراد زنده خواهد ماند متوسط شرایط رو به رشد دما بین 18 درجه سانتی گراد خواهد بود

7- سرعت رشد

گیاه سانسوریا به آرامی رشد می کند و اگر بخواهید برای محیط خاصی در نظر بگیرید، می تواند یک ضعف باشد به همین خاطر زمان خرید ، بزرگ آن را انتخاب کنید.

8- گل

گل های گیاه زبان مادر شوهر در فصل تابستان به سرعت از ساقه گیاه شروع به ظاهر شدن می کند

آیا گیاه سانسوریا سمی است؟

گیاه زبان مادر شوهر حاوی ساپونین ها است که معمولا اگر خورده شود می تواند موجب مشکلات روده مانند تهوع، استفراغ و اسهال شود این امر بیشتر حیوانات خانگی مانند گربه ها و سگ ها و انسان ها را تحت تاثیر قرار می دهد.

مشکلات گیاه زبان مادرشوهر

سانسوریا تنها دو نقطه ضعف دارند، هوای سرد و آبیاری بیش از حد و تقریبا می شود گفت از بین بردن این گیاه تقریبا غیر ممکن است.

  • پوسیدگی ریشه و زرد شدن برگها و تا ریشه خشکیدن :

پوسیدگی ریشه معمولا در زمستان به دلیل آبیاری زیاد رخ می دهد هیچ درمانی وجود ندارد مگر اینکه تنها بخشی از گیاه آسیب دیده را ببرید .

  • پوسیدگی ریشه (نه بخاطر آبیاری بیش از حد)

این نوع پوسیدگی ناشی از دمای سرد است. دمای 5 درجه سانتی گراد پایین ترین دما است هر چقدر دما پایین بیاید ریسک آسیب بالاتر می رود.

  • لکه های قهوه ای روی برگ ها:

لکه های روی برگ ها ممکن است ناشی از آفتاب سوختگی باشد، مثالا اگر گیاه برای مدتی طولانی در یک مکان تاریک قرار داشته باشد و شما ناگهان آن را بیرون زیر نور آفتاب قرار دهید. با این حال اگر لکه های روی نوک برگ ها ظاهر شوند

  • بلایت جنوبی :

از دیگر بیماری های سانسوریا می توان بلایت جنوبی را نام برد به این ترتیب که روی برگ ها و به خصوص در نزدیکی سطح خاک زخم هایی آبدار و قهوه ای رنگ ایجاد می شود و سطح سفید رنگی که ناشی از رشد قارچ است ظاهر می شود که به تدریج سیاه می شوند و سپس برگ ها پژمرده شده و در نهایت نابود می شودبا نگهداری مناسب می توانید از این بیماری جلوگیری کنید .

  • لارو حشرات :

از برگ های گیاه تغذیه می کنند و در حاشیه برگ ها و یا پهنه آنان سوراخ هایی ایجاد می کنند.

  • تریپس :

بر اثر تغذیه این آفت برگ ها می پیچند و بد شکل می شوند و نقاط خاکستری-نقره ای بر روی آنان به وجود می آید . از عوامل انتقال دهنده عامل بیماری ویروسی موزاییک برگ ، تریپس است که موجب ایجاد لکه های زرد بر روی برگ ها می شود و برگ ها بد شکل و گیاه را کوتاه قامت می کند.

  • بیماری لکه برگی قارچی :

سوال رایج شما کاربران از این بخش نمناک در مورد لکه برگی قارچی بود که در پاسخ باید بگوییم یکی از دیگر بیماری های سانسوریا است که زخم های آبدار و قرمز و قهوه ای بر روی برگ های جوان دارای حاشیه های زرد رنگ به وجود می آورد . لکه ها در شرایط مرطوب و شدت بیماری به هم و صل می شوند و اینگونه برگ از بین می رود. از عواملی که به شیوع این بیماری کمک می کند ،محیط مرطوب و خیس شدن گیاه و تهویه نامناسب محیط می باشد.

  • شپشک آرد آلود :

یکی دیگر از آفات این گیاه شپشک آرد آلود است که به تدریج گیاه را ضعیف می کند به خصوص برگهای جوان و کوتاه را ، اگر آفات کم هستند با کمک دستمال مرطوب آن را از سطح گیاه جدا کنید اما در صورت زیاد بودن بعد از حذف با سموم سیستمیک سمپاشی کنید.

  • نماتد گره ریشه :

بر روی ریشه سانسوریا گال ایجاد می کند که باعث ضعیف و کوتاه قامت شدن گیاه می شود و حتی ممکن است از بین برود ،با استفاده از مخلوط خاک ضد عفونی شده و قلمه های سالم گیاهی می توانید از این بیماری جلوگیری کنید

نکات مهم در تکثیر و نگهداری سانسوریا

اگر می خواهید سانسوریا را به روش برگ تکثیر کنید دقت داشته باشید آن را وارونه در ماسه قرار ندهید چون گیاه از بین می رود .

این گیاه به دلیل توانایی که در تصفیه هوای محیط دارد پیشنهاد می شود در اتاق خواب از آن استفاده شود.

یکی دیگر از فواید سانسوریا این است که خیلی نیاز به آب و مراقبت های ویژه ندارد و دربرابر خشکی مقاوم است به همین خاطر وقتی قصد سفرهای طولانی دارید دیگر نگران نیستید.

سانسوریا زمانی که بالغ می شود شروع به گل دادن می کند گلهای آن سفید و سبز رنگ هستند.

برای اینکه جوانه های تازه متولد شده از سنسوریا نیز دور طلایی باشند هنگام تکثیر قلمه برگی سانسوریا واریته دور طلایی را قبل از کاشت در ماسه از پایین قلمه بصورت هشتی ببرید و بعد گیاه رو بکارید.

منبع : نمناک

گرد آوری در : سحر بانو

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کد امنیتی را وارد کنید *